Klops wołowy

    Klops wołowy

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 19 osób

    Przepyszny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny. Piecze się ją wraz z bułką, jajkami, cebulą, ziołami i przyprawami. Klops podaje się grubo krojony - na zimno lub na ciepło. Doskonały na kanapkę!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 i 1/2 starych bułek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula drobno posiekana
    • 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g mielonego mięsa wołowego
    • 2 jajka
    • masło - ile potrzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Bułki polać niewielką ilością ciepłej wody i pozwolić, żeby nią nasiąknęły.
    3. W małej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i pietruszkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wmieszać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, paprykę, sól i pieprz.
    4. Z bułek wycisnąć wodę. Wymieszać je z podsmażoną mieszaniną, mielonym mięsem i jajkami. Wyłożyć tę mieszaninę do blaszki na klops i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.
    5. Kiedy klops zacznie się "gotować", położyć na wierzch kilka kawałków masła. Kiedy będzie już przyrumieniony i upieczony w środku wyłączyć piekarnik i pozostawić go w środku jeszcze przez 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis