Klops wołowy

Przepyszny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny. Piecze się ją wraz z bułką, jajkami, cebulą, ziołami i przyprawami. Klops podaje się grubo krojony - na zimno lub na ciepło. Doskonały na kanapkę!

Kirsten

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 2 i 1/2 starych bułek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • masło - ile potrzeba

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  2. Bułki polać niewielką ilością ciepłej wody i pozwolić, żeby nią nasiąknęły.
  3. W małej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i pietruszkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wmieszać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, paprykę, sól i pieprz.
  4. Z bułek wycisnąć wodę. Wymieszać je z podsmażoną mieszaniną, mielonym mięsem i jajkami. Wyłożyć tę mieszaninę do blaszki na klops i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.
  5. Kiedy klops zacznie się "gotować", położyć na wierzch kilka kawałków masła. Kiedy będzie już przyrumieniony i upieczony w środku wyłączyć piekarnik i pozostawić go w środku jeszcze przez 10 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie