Pieczona polędwica wołowa

  • 3polubienia
  • 50min.

Nie ma prostszego przepisu - poza dobrym kawałkiem wołowiny potrzeba do niego jedynie soli i czosnku. Zwykle podaję tę pieczeń z ziemniakami i zielonymi warzywami, ale smakuje też pysznie z frytkami i sałatą.

elisabeth

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 polędwica wołowa w całości (1,5 kg)
  • 4 duże ząbki czosnku (lub więcej dla miłośników czosnku)
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 230 C.
  2. Czosnek wraz z solą rozgnieść (tylną częścią łyżeczki) w małej miseczce aż powstanie pasta. Natrzeć tym mięso ze wszystkich stron.
  3. Włożyć mięso do brytfanki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut, aż będzie przyrumienione i chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz upieczone wedle waszych upodobań.
  4. Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest dobrze upieczone, wystarczy je rozkroić, a następnie włożyć z powrotem do piekarnika jeśli jest jeszcze zbyt surowe.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Katrin
autor:
9

Super. Przepisy najprostsze są najlepsze! Właśnie wyjęłam z piekarnika. w całej kuchni pachnie czosnkiem - 04 lis 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie