Pieczona polędwica wołowa

    (1)
    50 min

    Nie ma prostszego przepisu - poza dobrym kawałkiem wołowiny potrzeba do niego jedynie soli i czosnku. Zwykle podaję tę pieczeń z ziemniakami i zielonymi warzywami, ale smakuje też pysznie z frytkami i sałatą.


    Zrobione przez 75 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 polędwica wołowa w całości (1,5 kg)
    • 4 duże ząbki czosnku (lub więcej dla miłośników czosnku)
    • 4 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230 C.
    2. Czosnek wraz z solą rozgnieść (tylną częścią łyżeczki) w małej miseczce aż powstanie pasta. Natrzeć tym mięso ze wszystkich stron.
    3. Włożyć mięso do brytfanki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut, aż będzie przyrumienione i chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz upieczone wedle waszych upodobań.
    4. Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest dobrze upieczone, wystarczy je rozkroić, a następnie włożyć z powrotem do piekarnika jeśli jest jeszcze zbyt surowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis