Rosół wołowy z kluskami z semoliny

    Rosół wołowy z kluskami z semoliny

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie ma nic lepszego niż rosół wołowy z kluskami z semoliny. Jest to niemieckie danie, które oryginalnie nazywa się Grießnockerlsuppe. Kluski z semoliny nadają się do zamrażania, tak samo jak sam rosół. Ugotowaną wołowinę można wykorzystać do innych dań, na przykład do sałatki z marynowaną wołowiną.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Rosół wołowy
    • 500 g pręgi wołowej
    • 750 g kości wołowych
    • 1 duża cebula, obrana i przekrojona na pół
    • 1 liść laurowy
    • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    • sól
    • 1 por, tylko biała część - drobno posiekana
    • 1 marchew, obrana i pokrojona w krążki
    • 1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony na 4 części
    • 1 łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w plastry
    • 1 rzepa, obrana i pokrojona w plastry
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • Kluski
    • 125 ml mleka
    • 120 g semoliny
    • 80 g miękkiego masła
    • 2 jajka
    • sól
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rosół: mięso i kości opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Dodać 2 litry zimnej wody, cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Jeśli nie masz zamiaru zużywać bulionu od razu, nie dodawaj soli na tym etapie, bo może skwaśnieć - zwłaszcza w ciepłe dni. Doprowadzić do wrzenia i usuwać pianę podczas pierwszych 30 minut gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
    2. Dodać por, marchew, pietruszkę, seler i rzepę. Gotować przez kolejną godzinę. Przecedzić bulion przez grube sito i wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić i przechowywać w lodówce. Przed ponownym odgrzaniem zupy zdjąć z wierzchu warstwę tłuszczu.
    3. Kluski: w małym rondelku podgrzać mleko, dodać masło i stopić je. Stopniowo dodawać semolinę, stale mieszając drewnianą łyżką. Jajka lekko ubić i dodać do mieszaniny. Mieszanina powinna być gładka i nie powinno być w niej żadnych grudek. Doprawić do smaku solą i gałką i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
    4. Mokrymi dłońmi lub używając dwóch łyżek formować niewielkie kluski. Wrzucać kluski do gorącego rosołu i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Nie dopuścić do silnego wrzenia, bo kluski są bardzo delikatne i się rozpadną. Podawać zaraz po przygotowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Super!!! - 13 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis