Mięsne fondue

    Mięsne fondue

    5polubień
    4godz.20min.


    Zrobione przez 28 osób

    Danie na specjalną okazję, którego nikt nie zapomni! To fondue jest wyjątkowo smaczne, bo mięso marynuje się godzinami zanim się je usmaży. Ponadto, zawsze przygotowuję własny sos chrzanowy i sos barbecue, które podaję jako dipy. To będzie hit na Twojej imprezie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 180 ml sosu sojowego
    • 60 ml sosu Worcestershire
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 kg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
    • 1 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
    • Sos chrzanowy
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki chrzanu ze słoika
    • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka octu 5%
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • Sos barbecue
    • 225 g sosu pomidorowego
    • 80 ml sosu brązowego (brown sauce)
    • 2 łyżki ciemnobrązowego drobnego cukru
    • 2 l oleju roślinnego
    • olej do naczynia fondue

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W dużym woreczku foliowym wymieszać sos sojowy z sosem Worcestershire i z czosnkiem, potrząsając dobrze zamkniętym workiem, a następnie dodać mięso. Dobrze zamknąć worek (lub zawiązać gumką) i wymieszać mięso z mieszaniną, aby się dobrze pokryło marynatą. Marynować przez 4 godziny, odwracając co jakiś czas.
    2. W międzyczasie, w małej miseczce wymieszać składniki na sos chrzanowy. Przykryć i wstawić do lodówki.
    3. W osobnej miseczce wymieszać sos pomidorowy z brązowym sosem i brązowym cukrem. Przykryć i wstawić do lodówki.
    4. Wyjąć mięso z marynaty, a marynatę wylać. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.
    5. Na każde 6 osób należy użyć jednego garnka do fondue. Wlać do każdego naczynia po 500 ml do 750 ml oleju i podgrzać do180 stopni C. Nadziać kawałki mięsa na szpikulce do fondue. Każdy może sobie usmażyć swoje kawałki mięsa tak, jak lubi. Sosy podać w osobnych miseczkach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Pyszny odrazu dodałam do ulubionych:-) <3 - 04 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis