Mięsne fondue

    (5)
    4 godz. 20 min

    Danie na specjalną okazję, którego nikt nie zapomni! To fondue jest wyjątkowo smaczne, bo mięso marynuje się godzinami zanim się je usmaży. Ponadto, zawsze przygotowuję własny sos chrzanowy i sos barbecue, które podaję jako dipy. To będzie hit na Twojej imprezie!


    Zrobione przez 35 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 180 ml sosu sojowego
    • 60 ml sosu Worcestershire
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 kg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
    • 1 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
    • Sos chrzanowy
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki chrzanu ze słoika
    • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka octu 5%
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • Sos barbecue
    • 225 g sosu pomidorowego
    • 80 ml sosu brązowego (brown sauce)
    • 2 łyżki ciemnobrązowego drobnego cukru
    • 2 l oleju roślinnego
    • olej do naczynia fondue

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W dużym woreczku foliowym wymieszać sos sojowy z sosem Worcestershire i z czosnkiem, potrząsając dobrze zamkniętym workiem, a następnie dodać mięso. Dobrze zamknąć worek (lub zawiązać gumką) i wymieszać mięso z mieszaniną, aby się dobrze pokryło marynatą. Marynować przez 4 godziny, odwracając co jakiś czas.
    2. W międzyczasie, w małej miseczce wymieszać składniki na sos chrzanowy. Przykryć i wstawić do lodówki.
    3. W osobnej miseczce wymieszać sos pomidorowy z brązowym sosem i brązowym cukrem. Przykryć i wstawić do lodówki.
    4. Wyjąć mięso z marynaty, a marynatę wylać. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.
    5. Na każde 6 osób należy użyć jednego garnka do fondue. Wlać do każdego naczynia po 500 ml do 750 ml oleju i podgrzać do180 stopni C. Nadziać kawałki mięsa na szpikulce do fondue. Każdy może sobie usmażyć swoje kawałki mięsa tak, jak lubi. Sosy podać w osobnych miseczkach.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Pyszny odrazu dodałam do ulubionych:-) <3  -  04 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)