Węgierskie nadzienie makowe

    Węgierskie nadzienie makowe

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 8 osób

    To nadzienie jest często wykorzystywane do nadziewania kołaczków. Można je również łączyć z innym ciastem drożdżowym, aby powstały smaczne słodkie bułeczki.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 230 g maku
    • 240 ml mleka
    • 60 g margaryny
    • 150 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka, ubite

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zmielić mak w młynku do kawy.
    2. Połączyć mleko, margarynę oraz cukier w rondlu. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Powoli wlewać około połowy gorącego mleka do ubitych jaj, stale ubijając trzepaczką. Ponownie wlać mieszankę mleka do rondla.
    3. Nadal gotować i mieszać, aż mieszanina zacznie gęstnieć i zostawać na tylniej części metalowej łyżki. (Przejedź palcem po łyżce: powinna być nakreślona wyraźna linia.) Dodać mak i dobrze wymieszać.
    4. Zdjąć z ognia, ostudzić przed użyciem. Przechowywać niewykorzystane nadzienie w lodówce przez pięć dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis