Bawarska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)

    Bawarska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)

    6polubień
    3dni3godz.


    Zrobione przez 21 osób

    Sauerbraten to niemieckie danie z pieczonego mięsa, zwykle z wołowiny. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo mięso musi się najpierw marynować przez 3 dni. Można je podawać z ryżem, kluskami albo z ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg łopatki wołowej bez kości
    • 1 liść laurowy
    • skórka z 1 cytryny
    • 2 goździki
    • 1 cebula pokrojona w cienkie plastry
    • ocet 5% do marynaty
    • woda
    • 200 g tłustego boczku
    • 1 marchew, pokrojona w cienkie krążki
    • garść drobno posiekanej pietruszki
    • nieco gorącego bulionu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni3godz.15min. 

    1. Porządnie zmiękczyć mięso uderzając tłuczkiem do mięsa. Włożyć do miski wraz z liściem laurowym, skórką z cytryny, goździkami i cebulą. Zalać mieszaniną octu pół na pół z wodą tak, aby pokryła mięso i odstawić do lodówki na 3 dni, obracając raz dziennie.
    2. Wyjąć mięso z marynaty, owinąć całość boczkiem i doprawić solą i pieprzem. Smażyć tak, aby się przyrumieniło ze wszystkich stron, a następnie polać taką ilością marynaty, aby mięso było do połowy nią zalane. Dodać marchew i zieloną pietruszkę i przykryć. Dusić przez 2-3 godziny na małym ogniu.
    3. Jeśli marynata za bardzo się zredukuje dodać nieco bulionu i dusić jeszcze tak długo, aż mięso będzie miękkie. Odwracać mięso od czasu do czasu. Pokroić mięso w plastry i podać na dużym półmisku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis