Prosta babka z orzechami laskowymi

Zwykle modyfikuję nieco ten prosty przepis i dodaję do ciasta orzechy, migdały, wiórki czekoladowe albo rodzynki (namoczone w rumie lub zwykłe). Sam biszkopt można też polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, albo przełożyć masą. Możliwości są nieograniczone!

anton

Składniki

ilość porcji: 12 

  • bułka tarta
  • 80 g miękkiego masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 szczypta soli
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Silikonową formę do ciast dobrze wysmarować tłuszczem (także brzegi) i posypać bułką tartą.
  2. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem (ręcznie lub mikserem) na puszystą masę. Wbić jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
  3. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, mielone orzechy i sól. Dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką. Wyłożyć ciasto równomiernie w blasze.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wychodzi czysta - ciasto jest gotowe.
  5. Przestudzić nieco ciasto, a następnie wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie