Prosta babka z orzechami laskowymi

    Prosta babka z orzechami laskowymi

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Zwykle modyfikuję nieco ten prosty przepis i dodaję do ciasta orzechy, migdały, wiórki czekoladowe albo rodzynki (namoczone w rumie lub zwykłe). Sam biszkopt można też polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, albo przełożyć masą. Możliwości są nieograniczone!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • bułka tarta
    • 80 g miękkiego masła lub margaryny
    • 200 g cukru
    • 4 duże jajka
    • 350 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
    • 1 szczypta soli
    • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Silikonową formę do ciast dobrze wysmarować tłuszczem (także brzegi) i posypać bułką tartą.
    2. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem (ręcznie lub mikserem) na puszystą masę. Wbić jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
    3. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, mielone orzechy i sól. Dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką. Wyłożyć ciasto równomiernie w blasze.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wychodzi czysta - ciasto jest gotowe.
    5. Przestudzić nieco ciasto, a następnie wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis