Majonez domowej roboty

Nie smakuje mi majonez ze słoika, a ten domowy majonez można w mgnieniu oka przygotować w robocie kuchennym. Można go też doprawić wedle upodobań różnymi świeżymi ziołami, czosnkiem, różnymi gatunkami musztardy, chrzanem, itp.

Claudia_Meilinger

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 duże jajko (o temperaturze pokojowej)
  • 1 duże żółtko (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • 150 ml oliwy z oliwek, lub ile będzie trzeba
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub białego octu)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

  1. Do miski robota kuchennego wbić jajko, dodać żółtko, musztardę i szczyptę soli. Włączyć miksowanie i powoli, cienkim strumieniem dodawać oliwę z oliwek aż powstanie kremowa masa.
  2. Rozcieńczyć sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest zbyt gęsty można dodać nieco gorącej wody i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie