Zaloguj się Zarejestruj się

Majonez domowej roboty

1komentarz
8polubień
5min.


Zrobione przez 5 osób

Nie smakuje mi majonez ze słoika, a ten domowy majonez można w mgnieniu oka przygotować w robocie kuchennym. Można go też doprawić wedle upodobań różnymi świeżymi ziołami, czosnkiem, różnymi gatunkami musztardy, chrzanem, itp.

Claudia_Meilinger

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 duże jajko (o temperaturze pokojowej)
  • 1 duże żółtko (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • 150 ml oliwy z oliwek, lub ile będzie trzeba
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub białego octu)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

  1. Do miski robota kuchennego wbić jajko, dodać żółtko, musztardę i szczyptę soli. Włączyć miksowanie i powoli, cienkim strumieniem dodawać oliwę z oliwek aż powstanie kremowa masa.
  2. Rozcieńczyć sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest zbyt gęsty można dodać nieco gorącej wody i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

IrenaJędrzejak
0

No, niestety,przeciętnemu zjadaczowi majonezu ten przepis nie przypadnie do gustu ze względu na oliwę z oliwek.Oliwa ma charakterystyczny smak i majonez nie będzie przypominał majonezu robionego przez nasze mamy.Ja takiego majonezu nigdy bym nie zrobiła.Oczywiscie,każdy powie ,że to coś innego,niektórzy spytają:a co to?Na pewno będzie dziwnie,ale czy smacznie? Nie starajcie się na siłę "ulepszać" coś co jest już sprawdzone,co jest tradycją,do majonezu należy użyć naszego oleju z rzepaku,tym bardziej,że w niczym nie ustępuje on oliwie a pod niektórymi względami nawet ją przewyższa. Z jednym żółtkiem można ukręcić nawet pół litra oleju.Zasada jest taka,że wszystkie składniki powinny być o tej samej temperaturze a dodatek musztardy sprawi,że majonez nie będzie się rozwarstwiał. Nie widzę powodu rozcieńczania majonezu,niby po co?Dobry majonez powinien być gęsty,kremowy.Można go wtedy użyć do wszystkiego,rozcieńczony?nie wiem do czego. - 22 cze 2015

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie