Majonez domowej roboty

    Majonez domowej roboty

    8polubień
    5min.


    Zrobione przez 9 osób

    Nie smakuje mi majonez ze słoika, a ten domowy majonez można w mgnieniu oka przygotować w robocie kuchennym. Można go też doprawić wedle upodobań różnymi świeżymi ziołami, czosnkiem, różnymi gatunkami musztardy, chrzanem, itp.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duże jajko (o temperaturze pokojowej)
    • 1 duże żółtko (o temperaturze pokojowej)
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • sól
    • 150 ml oliwy z oliwek, lub ile będzie trzeba
    • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub białego octu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Do miski robota kuchennego wbić jajko, dodać żółtko, musztardę i szczyptę soli. Włączyć miksowanie i powoli, cienkim strumieniem dodawać oliwę z oliwek aż powstanie kremowa masa.
    2. Rozcieńczyć sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest zbyt gęsty można dodać nieco gorącej wody i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IrenaJędrzejak
    2

    No, niestety,przeciętnemu zjadaczowi majonezu ten przepis nie przypadnie do gustu ze względu na oliwę z oliwek.Oliwa ma charakterystyczny smak i majonez nie będzie przypominał majonezu robionego przez nasze mamy.Ja takiego majonezu nigdy bym nie zrobiła.Oczywiscie,każdy powie ,że to coś innego,niektórzy spytają:a co to?Na pewno będzie dziwnie,ale czy smacznie? Nie starajcie się na siłę "ulepszać" coś co jest już sprawdzone,co jest tradycją,do majonezu należy użyć naszego oleju z rzepaku,tym bardziej,że w niczym nie ustępuje on oliwie a pod niektórymi względami nawet ją przewyższa. Z jednym żółtkiem można ukręcić nawet pół litra oleju.Zasada jest taka,że wszystkie składniki powinny być o tej samej temperaturze a dodatek musztardy sprawi,że majonez nie będzie się rozwarstwiał. Nie widzę powodu rozcieńczania majonezu,niby po co?Dobry majonez powinien być gęsty,kremowy.Można go wtedy użyć do wszystkiego,rozcieńczony?nie wiem do czego. - 22 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis