Mus czekoladowy

    Mus czekoladowy

    6polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 13 osób

    Mus czekoladowy jest zawsze hitem - nawet lepiej smakuje jeśli go przygotujesz z gorzkiej czekolady, ale jeśli jesteś wyjątkowym łakomczuchem użyj czekolady mlecznej. Im lepszej czekolady użyjesz, tym smaczniejszy będzie mus.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 żółtka (użyj bardzo świeżych jaj)
    • 40 g cukru
    • 4 łyżeczki rumu
    • 150 g ciemnej czekolady najwyższej jakości
    • 300 ml śmietany tortowej (do ubijania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mikserem ubijać żółtka z cukrem długo i dokładnie, aż powstanie puszysta piana.
    2. W rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić by nieco przestygła. Wmieszać ciepłą czekoladę do żółtek, a następnie wmieszać rum.
    3. Ubić śmietanę, dodać do musu, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. Natychmiast przelać do małych miseczek lub salaterek i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis