Najprostsze chilli con carne

    Najprostsze chilli con carne

    18polubień
    50min.


    Zrobione przez 14 osób

    Często przygotowuję duży garnek chilli con carne, zwłaszcza gdy na dworze jest zimno. Oczywiście możesz dostosować ten przepis do swojego gustu, lub użyć innych przypraw. Ja zwykle podaję je z chlebem domowego wypieku i lekką sałatką, ale można je też podać z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 zielona papryczka chilli
    • 1 czerwona papryczka chilli
    • 2 łyżki oliwy
    • 800 g mielonej wołowiny
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 2 (400 g) puszki pomidorów
    • chilli w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 ml bulionu wołowego
    • 425 g czerwonej fasolki w puszce
    • 425 g kukurydzy w puszce
    • 1 pęczek zielonej pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Papryczki chilli umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i szypułkę i drobno posiekać. (Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach.)
    2. W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mielone mięso i rozdrobnić drewnianą łyżką. Dodać cebulę i czosnek i smażyć całość na małym ogniu.
    3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć ostre papryczki i paprykę na średnim ogniu. Dodać pomidory i doprawić chilli w proszku, solą i pieprzem.
    4. Podsmażoną paprykę dodać do mięsa i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać bulion wołowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować delikatnie przez 15 minut. Na koniec dodać fasolkę i kukurydzę i dobrze podgrzać całość.
    5. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    brakuje tylko kminu rzymskiego! poza tym dobry przepis - 26 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis