Trifle z bananami i truskawkami

    Trifle z bananami i truskawkami

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Uwielbiam trifle z truskawkami - ale oczywiście można użyć dowolnych owoców, zwłaszcza takich, na które jest akurat sezon. Przygotowanie tego deseru najlepiej zaplanować zawczasu, bo biszkopty potrzebują nieco czasu aby nasiąknąć sherry.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10-12 podłużnych biszkoptów
    • 3 łyżki sherry
    • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
    • 250 ml mleka, lub tyle, ile będzie potrzebne
    • 300 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych w plasterki
    • 2 banany pokrojone w plasterki
    • 4 łyżki sherry
    • cukier (opcjonalnie)
    • 200 g śmietany tortowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • kilka truskawek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Spód dużej szklanej miski lub specjalnego naczynia do trifle wyłożyć biszkoptami i skropić 3 łyżkami sherry. Odstawić na godzinę, aby biszkopty nasiąknęły sherry.
    2. Przygotować budyń na mleku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    3. Pokrojone w plastry owoce zamaczać w pozostałej sherry, a następnie w cukrze (opcjonalnie) i ułożyć na biszkoptach.
    4. Owoce zalać zimnym budyniem.
    5. Na koniec ubić śmietanę z wanilią i wyłożyć ją na wierzchu. Udekorować truskawkami. Chłodzić aż do czasu podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis