Pizza domowej roboty

    Pizza domowej roboty

    1polubienie
    37min.


    Zrobione przez 7 osób

    Oto bajecznie łatwy przepis na pizzę. Spód jest co prawda inny niż ten tradycyjny, ale szybko się go przygotowuje i jest pyszny. Na wierzch można położyć ulubione składniki - ja zwykle używam tego, co akurat mam w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Spód
    • 250 g zmielonego twarogu lub creme fraiche
    • 6 łyżek chudego mleka
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 350 g mąki pszennej
    • Wierzch
    • 200 g koncentratu pomidorowego
    • 4 pomidory pokrojone w plasterki
    • kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę
    • 5 łagodnych papryczek chilli, posiekanych
    • 15 pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • suszone oregano (opcjonalnie)
    • sól czosnkowa (opcjonalnie)
    • 400 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 22min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Wszystkie składniki na spód dobrze wymieszać. Dużą blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na tym ciasto. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    3. Spód posmarować koncentratem pomidorowym i na tym równomiernie rozłożyć pozostałe składniki. Doprawić oregano i solą czosnkową, a na koniec posypać żółtym serem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 22 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis