Nadziewane pieczone jabłka

    Nadziewane pieczone jabłka

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te jabłka są miękkie, soczyste i pełne smaku. Nadziewane są morelami, kandyzowanym imbirem oraz rodzynkami, a zapiekane są z syropem różanym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g cukru
    • 500 ml wody
    • 2 łyżki wody różanej
    • 4 jabłka (Granny Smith lub inne)
    • 50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
    • 2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru
    • 100 g rodzynek
    • 2 organiczne limonki, zetrzeć skórkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 C. Naczynie do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    2. Wodę wymieszać z wodą różaną i cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu przez 4 minuty. Przelać do przygotowanego naczynia.
    3. Morele wymieszać z imbirem, rodzynkami i skórką z limonki.
    4. Z jabłek wydrążyć rdzenie nasienne i nadziać mieszanką bakalii. Przełożyć do gotowego naczynia i polać syropem.
    5. Dokładnie przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut aż jabłka będą miękkie, od czasu do czasu polewając jabłka syropem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    absolutnie zadnego cukru,po upieczeniu polac miodem pycha... - 14 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis