Puree z pieczonej dyni

    Puree z pieczonej dyni

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 8 osób

    To puree można z powodzeniem stosować do ciast, pieczenia szybkich chlebków, muffinów, babeczek lub do zup. Jest naprawdę proste! Dynię piecze się z odrobiną wody aż będzie miękka, a następnie przeciera się ją przez sito.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 pieczona dynia

    • 1 dynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200 C.
    2. Spód i brzegi brytfanki do pieczenia albo głębokiej formy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
    3. Dynię przekroić na pół lub w ćwiartki (w zależności od jej wielkości) i ułożyć na folii przeciętą stroną w dół. Wlać odrobinę wody i piec, aż dynia będzie miękka - około 1 godzinę.
    4. Odstawić, aby przestygła, a następnie wyskrobać nasiona. Obrać ze skóry i przetrzeć dynię przez sito. Puree przechowywać w lodówce lub zamrozić w specjalnych woreczkach.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis