Gruszki pieczone z szynką

    Gruszki pieczone z szynką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa jest specjalnością Północnych Niemiec i wyjątkowym sposobem na delektowanie się gruszkami kiedy jest na nie sezon. Jeśli nie dodasz szynki powstanie pyszne ciasto gruszkowe.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg gruszek
    • 300 g cukru kryształu
    • 1 organiczna cytryna
    • mały kawałek laski cynamonu
    • 1 goździk
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 125 ml mleka
    • szczypta soli
    • 8 cienkich plastrów chudej wędzonej szynki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki, a następnie przeciąć je na pół. 375 ml wody doprowadzić do wrzenia z 2/3 cukru, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkiem. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki przez 5 minut. Wyjąć gruszki łyżką cedzakową, odcedzić i odstawić. Płyn również odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do masła. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól.
    4. Białka ubić z solą na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką.
    5. Dno i brzegi naczynia żaroodpornego wyłożyć szynką. Ułożyć warstwę z gruszek, kładąc je przeciętą stroną w dół, a następnie polać je mieszaniną. Piec przez 30-35 minut aż potrawa będzie z wierzchu lekko przyrumieniona, a nóż w nią włożony wyjdzie czysty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis