Warzywne placki „latkes" z fetą

    Warzywne placki „latkes" z fetą

    10polubień
    1godz.


    Zrobione przez 80 osób

    Wyborne placki „latkes", tym razem z warzywami! Uracz swoich przyjaciół tymi świetnymi plackami w czasie świąt Chanuka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 280 g startej cukinii
    • 150 g obranych i startych ziemniaków
    • 110 g startej marchewki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • sól do smaku
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • 60 g pokruszonej macy
    • 30 g posiekanej świeżej pietruszki
    • 70 g pokruszonego sera feta
    • 60 ml (1/4 szkl.) oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włożyć cukinię, ziemniaki i marchew do durszlaka, przykryć od góry papierowym ręcznikiem lub gazą i wycisnąć wodę. Posypać warzywa solą i zostawić na 15 minut, aby dalej puszczały soki, po czym jeszcze raz wycisnąć przez papierowy ręcznik.
    2. W dużej misce wymieszać warzywa z jajkami, solą i pieprzem. Dodać pokruszoną macę lub mąkę, natkę pietruszki i fetę.
    3. Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny i kłaść na nim łyżką placki o średnicy 8-10 cm. Smażyć po obu stronach, aż nabiorą złotego koloru (mniej więcej dwie - trzy minuty z każdej strony). W razie potrzeby dolewać oleju do smażenia, aby placki się nie przypalały. Przed podaniem osuszać latkes na papierowych ręcznikach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Coś innego na moim talerzu, ale nie powaliły mnie smakiem - 20 lip 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis