Jabłka pieczone z cynamonem

    (2)

    Fantastyczny deser na jesień lub zimę. Jabłka są posypane cukrem cynamonowym, a następnie zapiekane w soku jabłkowym. Podawać z gorącym sokiem jabłkowym, słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże jabłka, umyte, osuszone i wydrążone
    • 115 g drobnego cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 250 ml soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 C.
    2. Jabłka włożyć do małego naczynia żaroodpornego. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać tym jabłka w środku i na zewnątrz.
    3. Do naczynia wlać tyle soku jabłkowego żeby zalać jabłka na wysokość 1-2 cm.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut, polewając sokiem co 15 minut. Jabłka są upieczone gdy są miękkie (spróbować ostrym nożem). Podawać z gorącym sokiem jablkowym.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)