Jabłka pieczone z sosem waniliowym

    Jabłka pieczone z sosem waniliowym

    1polubienie
    5godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten wspaniały deser powinno się jeść w czasie jesieni lub zimy. Jabłka pieczone z cynamonem podawane są ze schłodzonym sosem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos waniliowy
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki drobnego cukru
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 350 ml mleka, lub więcej (do smaku)
    • 1 laska wanilii
    • Pieczone jabłka
    • 4 duże jabłka
    • 115 g drobnego cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 250 ml soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

      Sos waniliowy:

    1. Żółtka wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą i taką ilością mleka, żeby powstała gładka pasta. Dodać oskrobaną laskę wanilii i nasiona z jej środka.
    2. Do zimnego rondelka wlać pozostałe mleko i mieszając trzepaczką dodać pastę, a następnie doprowadzić do wrzenia. (Jeśli wolisz rzadszy sos dodaj więcej mleka.) Delikatnie gotować aż sos zacznie gęstnieć, cały czas mieszając.
    3. Wyjąć laskę wanilii. Odstawić sos aby ostygł, a następnie wstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać trzepaczką.
    4. Pieczone jabłka:

    5. Nagrzać piekarnik do 180 C. Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do naczynia żaroodpornego.
    6. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać tym jabłka na zewnątrz i w środku. Do naczynia wlać tyle soku jabłkowego żeby zalać jabłka na wysokość 1-2 cm.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut, polewając sokiem co 15 minut. Sprawdzić, czy jabłka są upieczone nożem - powinny być miękkie. Podawać ze schłodzonym sosem waniliowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis