Jabłka pieczone z rodzynkami i orzechami włoskimi

    Jabłka pieczone z rodzynkami i orzechami włoskimi

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Idealny niskokaloryczny deser na chłodne jesienne lub zimowe miesiące. Jabłka są zapiekane z orzechami włoskimi i rodzynkami, a posypane są cukrem cynamonowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jabłka
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    • cukier cynamonowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masło wymieszać z rodzynkami i orzechami.
    3. Wydrążyć gniazda nasienne. Napełnić każde jabłko nadzieniem orzechowym.
    4. Włożyć jabłka do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut aż jabłka będą miękkie. Podawać na ciepło posypane cukrem cynamonowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis