Jabłka pieczone z orzechami pekan i syropem klonowym

    Jabłka pieczone z orzechami pekan i syropem klonowym

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten zimowy deser ma typowo amerykańską nutkę. Jabłka są nadziewane orzechami pekan i płatkami owsianymi, a następnie są zapiekane w syropie klonowym i soku jabłkowym. Są soczyste, miękki i pełne smaku. Podawać ze słodką śmietanką, lodami lub z sosem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże jabłka, obrane i wydrążone
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 30 g ciemnobrązowego cukru
    • 40 g orzechów pekan drobno posiekanych
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • 1 szczypta cynamonu
    • 4 i 1/2 łyżki syropu klonowego
    • 4 i 1/2 łyżki soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masło wymieszać z cukrem, orzechami, płatkami i cynamonem.
    3. Napełnić jabłka nadzieniem. Włożyć jabłka niewielkiego naczynia żaroodpornego. Jeśli pozostało trochę nadzienia można je położyć na dnie naczynia i na nim ułożyć jabłka.
    4. Wymieszać sok jabłkowy z syropem klonowym i wlać do naczynia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Co 10 minut polewać syropem z sokiem. Jabłka są upieczone gdy są miękkie.

    Oatmeal

    If unavailable at your local supermarket, simply grind some porridge oats in a food processor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis