Jabłka pieczone z marcepanem

    (5)
    1 godz. 10 min

    Przepyszny i prosty deser, w którym jabłka są nadziewane marcepanem i pieczone z sokiem pomarańczowym. Podawać ze słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże jabłka
    • 150 g marcepanu
    • 1 łyżka marmolady pomarańczowej
    • 30 g masła
    • 200 ml soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200 C.
    2. Jabłka obrać i wydrążyć ładnie gniazda nasienne. Włożyć jabłka do naczynia żaroodpornego.
    3. Marmoladę wymieszać z marcepanem za pomocą widelca i napełnić tym nadzieniem jabłka. Na wierzch każdego jabłka położyć kawałeczek masła.
    4. Sok pomarańczowy wlać do naczynia żaroodpornego. Piec jabłka w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut, od czasu do czasu polewając sokiem z naczynia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis