Jabłka pieczone z marcepanem

    Jabłka pieczone z marcepanem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Przepyszny i prosty deser, w którym jabłka są nadziewane marcepanem i pieczone z sokiem pomarańczowym. Podawać ze słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże jabłka
    • 150 g marcepanu
    • 1 łyżka marmolady pomarańczowej
    • 30 g masła
    • 200 ml soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200 C.
    2. Jabłka obrać i wydrążyć ładnie gniazda nasienne. Włożyć jabłka do naczynia żaroodpornego.
    3. Marmoladę wymieszać z marcepanem za pomocą widelca i napełnić tym nadzieniem jabłka. Na wierzch każdego jabłka położyć kawałeczek masła.
    4. Sok pomarańczowy wlać do naczynia żaroodpornego. Piec jabłka w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut, od czasu do czasu polewając sokiem z naczynia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis