Jabłka pieczone z orzechami laskowymi i rodzynkami

    Jabłka pieczone z orzechami laskowymi i rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Fantastyczny sposób na stworzenie wytwornego dania ze zwykłego jabłka. Jabłka nadziewane są orzechami laskowymi i rodzynkami, a następnie są pieczone. Podawać ze słodką śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie jabłka, umyte i osuszone
    • Nadzienie
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
    • 1 łyżeczka masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka brandy
    • masło do posmarowania blachy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wymieszać rodzynki z orzechami, masłem, miodem i brandy.
    2. Rozgrzać piekarnik do 230 C. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    3. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i nałożyć do środka nadzienie.
    4. Włożyć jabłka do przygotowanej blachy lub naczynia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Podawać natychmiast po upieczeniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Świetny przepis! zamiast brandy dolałam amaretto. Do całości dodałam więcej miodu, żurawiny i na koniec gałkę lodów pyszne. - 07 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis