Jabłka pieczone z imbirem

    Jabłka pieczone z imbirem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wspaniały deser owocowy, który można szybko przygotować. Jabłka są nadziewane migdałami i imbirem, a następnie są zapiekane w soku imbirowym. Doskonała niskokaloryczna słodycz na czas Świąt.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie jabłka, umyte i osuszone
    • Nadzienie
    • 3 łyżki mielonych migdałów
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 1 kawałeczek masła
    • 2 kawałki kandyzowanego imbiru pokrojonego w cieniutkie paseczki
    • 2 łyżki soku imbirowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać migdały z cukrem i masłem; odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 230 C. Blachę do pieczenia ciastek lub naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
    3. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do środka nadzienie migdałowe. Wetknąć w jabłka kawałki imbiru. Skropić sokiem imbirowym.
    4. Włożyć jabłka do przygotowanego naczynia i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Podawać natychmiast po upieczeniu.

    Sok imbirowy

    Drobno posiekać lub zmiksować w robocie kuchennym kawałek świeżego imbiru. Zawinąć w gazę i wycisnąć sok.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis