Jabłka pieczone z brązowym cukrem

    Jabłka pieczone z brązowym cukrem

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Te pieczone jabłka są cudownym deserem w zimowe wieczory. Zapiekane z wanilią, brązowym cukrem, cynamonem i sokiem jabłkowym. Podawać ze słodką śmietanką, sosem waniliowym lub z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże jabłka
    • 115 g ciemnobrązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 250 ml soku jabłkowego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego. Oprószyć jabłka w środku i na zewnątrz brązowym cukrem i cynamonem.
    3. Aromat waniliowy wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do naczynia żaroodpornego tak, żeby jabłka były w nim zamoczone na wysokość 1-2 cm.
    4. Piec przez ok. 45-55 minut, od czasu do czasu polewając jabłka sokiem z naczynia. Jabłka są upieczone kiedy są miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis