Jabłka pieczone z bananami i orzechami włoskimi

    Jabłka pieczone z bananami i orzechami włoskimi

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Doskonały deser na zimowe popołudnia. Jabłka nadziewane bananami, orzechami włoskimi i jogurtem i zapieczone do perfekcji. Podawać ze słodką śmietanką, lodami lub kremem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie jabłka, umyte i osuszone
    • Nadzienie
    • 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
    • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • 4 kawałeczki masła
    • 1 łyżka cukru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przygotować nadzienie: wymieszać banana z orzechami 1 łyżką cukru i z jogurtem.
    2. Rozgrzać piekarnik do 230 C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    3. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i napełnić nadzieniem, na wierzch kładąc po kawałeczku masła.
    4. Ułożyć jabłka w przygotowanym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Posypać cukrem i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis