Jabłka pieczone w winie

    Jabłka pieczone w winie

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te pieczone jabłka wymagają nieco więcej wysiłku, ale naprawdę warto. W jabłkach kryje się nadzienie z orzechów włoskich, cynamonu i rodzynek, a całość jest zapieczona w białym winie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 3 żółtka
    • 500 ml mleka
    • 1/2 laski wanilii
    • 100 g drobnego cukru
    • 500 ml wytrawnego białego wina
    • Nadzienie
    • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • 4 łyżeczki rodzynek
    • 15 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 4 duże jabłka, obrane i wydrążone z gniazd nasiennych (nie uszkodzić spodu!)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W małej miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z żółtkami i taką ilością mleka, aby powstała gładka pasta. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia dodając środek zeskrobany z laski wanilii. Mieszając trzepaczką dodać mieszaninę ze skrobią kukurydzianą i wino. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ubijać jeszcze chwilkę trzepaczką. Przestudzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Orzechy wymieszać z cukrem, rodzynkami, masłem i cynamonem i użyć tej mieszaniny do nadziania jabłek.
    4. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać sosem i piec bez przykrycia przez 30-40 minut. Podawać z zimnym kremem waniliowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis