Kotlety schabowe pieczone w jabłkach

    Kotlety schabowe pieczone w jabłkach

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 17 osób

    Uwielbiam w kuchni używać jabłek, a wraz z wieprzowiną tworzą istne niebo w gębie. Schabowe na ten sposób są bardzo proste i zawsze doskonale smakują. Podawać z puree z ziemniaków lub z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pomidory
    • 4 jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
    • cukier
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • olej lub smalec do naczynia żaroodpornego
    • 4 cebule cienko pokrojone w plastry
    • 8 kotletów schabowych (każdy po ok. 150 g)
    • mąka do panierki
    • 6 łyżek białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pomidory naciąć w kształt krzyżyka i polać gotującą wodą, obrać, a następnie pokroić w plasterki. Wymieszać w misce z jabłkami, dodać niewielką ilość cukru i soli.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. W międzyczasie wysmarować naczynie żaroodporne smalcem i zeszklić w nim cebulę na średnim ogniu. Dodać połowę mieszaniny jabłkowo-pomidorowej.
    4. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, delikatnie obtoczyć w mące i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć resztą mieszaniny jabłkowo-pomidorowej, skropić białym winem, przygryć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis