Flan z boczkiem i cebulą

    Flan z boczkiem i cebulą

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smakowicie inny przepis na flan przygotowany na bazie ciasta drożdżowego. Pełen smażonej cebuli, boczku, jajek i przyprawiony kminkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7g) drożdży instant
    • 125 ml ciepłego mleka
    • 1 szczypta cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 3 jajka
    • sól
    • 25 g margaryny
    • 100 g margaryny
    • 1 kg cebuli
    • 25 g boczku pokrojonego w kostkę
    • kminek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka i dodać szczyptę cukru; odstawić na 10 minut aż zacznie się tworzyć piana.
    2. W misce wymieszać mąkę z solą i 25 g margaryny, dodać 1 jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalną końcówką do ciasta.
    3. Przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 45 do godziny, żeby urosło - ciasto ma podwoić swoją objętość.
    4. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Zeszklić na 100 g margaryny. Przełożyć gotową cebulę do miski i kiedy jest nadal gorąca dodać 2 jajka i sól.
    5. Wysmarować tłuszczem tortownicę.
    6. Dno tortownicy wyłożyć ciastem i odstawić na 15 minut by jeszcze trochę wyrosło.
    7. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Mieszaninę cebulową wylac na ciasto, następnie położyć na nią boczek i posypać kminkiem. Piec w gorącym piekarniku przez 40-50 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis