Prawdziwe szwajcarskie fondue

    Prawdziwe szwajcarskie fondue

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Serowe fondue jest dla mnie nie tylko posiłkiem, ale wspaniałym, intymnym spotkaniem z rodziną lub przyjaciółmi - serowe fondue jest cudownie pożywne, ale też wzmacnia więzi pomiędzy uczestnikami spotkania. Podstawowa zasada dotycząca proporcji w tym daniu to: 200 g sera na 100 ml wina.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • 300-400 ml wina z Vaud (lub innego wytrawnego białego wina dobrej jakości)
    • 600-800 g grubo startego sera Gruyere, najlepiej o 2-3 różnych stadiach dojrzałości
    • 1 miarka kirschu (wódki wiśniowej)
    • 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • starta gałka muszkatołowa do smaku
    • bagietka pokrojona w małą kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Garnek do fondue dobrze natrzeć czosnkiem i wlać wino. Lekko je podgrzać i dodać ser. Stopić ser cały czas mieszając.
    2. Wymieszać kirsch z mąką kukurydzianą i wlać do gotującego fondue. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową wedle upodobań.
    3. Doprowadzić do wrzenia 2-3 razy, a następnie przełożyć na stół, ustawiając garnek na podgrzewaczu. Dostosować ogień, aby fondue stale się leciutko gotowało.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis