Prawdziwy falafel

    Prawdziwy falafel

    23polubienia
    2dni50min.


    Zrobione przez 26 osób

    Autentyczny przepis na falafel - z ciecierzycy i bobu. Suchy bób trzeba moczyć przez 48 godzin, więc nie jest to przepis dla tych, którzy się spieszą. Wart jest jednak wysiłku, bo ten falafel smakuje bosko. UWAGA! Do tego przepisu nadaje się TYLKO surowy, suchy bób i surowa, sucha ciecierzyca! Żadna inna fasola nie może być spożywana na surowo, ponieważ jest toksyczna i można się nią otruć.

    Składniki
    ilość sztuk: 28 kotlecików

    • 150 g suchego bobu
    • 200 g suchej ciecierzycy
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni50min. 

    1. Bób włożyć do miski i zalać wodą. Moczyć przez 2 dni zmieniając wodę raz dziennie (w lecie zmieniać wodę dwa razy dziennie).
    2. Drugiego dnia namoczyć cieciorkę w drugiej misce.
    3. Odsączyć bób i ciecierzycę. Bób obrać (bardzo ważne!).
    4. Cebulę o czosnek drobno posiekać. Listki zielonej pietruszki także drobno posiekać. Wszystko zmiksować na pastę wraz z bobem i ciecierzycą w robocie kuchennym, cały czas spychając pastę w dół miski robota, żeby całość była równomiernie wymieszana. Dodać przyprawy, sodę, sól i pieprz. Odstawić mieszaninę na 30 minut.
    5. Uformować 25-30 małych kulek i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić na kolejne 30 minut.
    6. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 6 kotlecików na raz. Kiedy od spodu będą już chrupiące i brązowe, odwrócić i smażyć na drugiej stronie. Wyjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.

    Jak podawać

    Podawać na ciepło lub na zimno w chlebku pita, z sałatką i sosem tahini (przepis na tahini znajduje się także na stronie allrecipes.pl).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Allrecipes
    autor:
    3

    @MariuszOpoka: nie gotować! @upop: Możesz użyć mrożonego bobu, ale najpierw trzeba go rozmrozić. - 16 kwi 2014

    MariuszOpoka
    autor:
    0

    ale czy bób i cieciorkę gotować? bo jakoś nie widzę, - 07 gru 2014

    autor:
    0

    A czy mogę użyć mrożonego bobu zamiast suszonego? - 15 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis