Quiche z bakłażanem

    Quiche z bakłażanem

    8polubień
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniały quiche (po polsku czasem zwany "kisz") nie zawierający ciasta. Jeśli chcesz mieć wersję wegetariańską po prostu nie dodawaj szynki. Jeśli odwrócenie na talerzu i wyjęcie z formy Ci się nie uda, nie martw się - smakuje równie świetnie prosto z formy do pieczenia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 bakłażany
    • sól gruboziarnista
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 300 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
    • 300 g sera mozzarella
    • 4 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 4 jajka
    • 100 g parmezanu świeżo startego
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Bakłażany obrać i pokroić w plastry grubości 1 cm. Natychmiast posypać plastry solą gruboziarnistą i odstawić, żeby puściły sok (w ten sposób pozbędziemy się goryczki).
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Plastry bakłażana opłukać pod bieżącą, zimną wodą i całkowicie osuszyć papierowymi ręcznikami. Smażyć na oliwie aż zmiękną; wyjąć z patelni i położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar oliwy.
    4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, a na dnie wyłożyć połowę bakłażana. Na bakłażanach ułożyć warstwę z szynki, mozzarelli i bazylii i ponownie przykryć bakłażanem.
    5. Jajka wymieszać (trzepaczką) z parmezanem, solą i pieprzem, a następnie zalać ta masą bakłażany i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Lekko przestudzić, a następnie, posługując się dużym talerzem, delikatnie odwrócić quiche na ten talerz. Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis