Lasagne z bakłażanem i czosnkowym beszamelem

    Lasagne z bakłażanem i czosnkowym beszamelem

    3polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ta lasagne jest fantastycznym wegetariańskim daniem, pełnym smaku. Czasem bakłażany mogą nie mieć za dużo smaku, ale nie w tym daniu! Świetnie smakuje także po odgrzaniu, ale raczej nie liczcie na to, że jakiekolwiek resztki zostaną do odgrzania!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg bakłażanów
    • sól
    • 575 ml mleka
    • 3 ząbki czosnku, obrane
    • 60 g masła
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 125 ml śmietany
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • oliwa z oliwek
    • 12 surowych płatów makaronu do lasagne
    • 4 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 225 g startego sera mozarella
    • 50 g startego świeżego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Bakłażany obrać ze skórki. Jeśli nie są zbyt świeże (co się często zdarza) należy je pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 30 minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym (dzięki temu pozbywamy się goryczki).
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    3. W czasie, gdy bakłażany leżą posypane solą przygotować beszamel: mleko z ząbkami czosnku doprowadzić do wrzenia a następnie zdjąć z ognia. Odstawić. W rondelku stopić masło i wmieszać mąkę. Gotować delikatnie, cały czas mieszając, a następnie powoli dodawać gorące mleko, przecedzając je przez sitko wprost do rondelka. Nadal stale mieszać aż powstanie gęsty beszamel bez żadnych grudek. Delikatnie gotować na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wmieszać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
    4. Bakłażany skropić oliwą z oliwek i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut aż się przyrumienią po obydwu stronach. Ugotowane ząbki czosnku zgnieść i wymieszać z bakłażanami. Dodać bazylię i pieprz i znów wymieszać z bakłażanami.
    5. Wysmarować tłuszczem prostokątne naczynie do pieczenia (naczynie do lasagne). Odgrzać beszamel i dobrze wymieszać - jeśli jest zbyt gęsty dodać trochę mleka.
    6. Nieco beszamelu wlać na dno naczynia. Ułożyć na tym warstwę płatów makaronu, a następnie przykryć mieszaniną z bakłażanami. Przykryć znów beszamelem i posypać mozarellą i parmezanem. Powtórzyć warstwy aż skończą się produkty (wykładając trochę beszamelu na wierzchu). Ostatnią część płatów makaronu wyłożyć na wierzchu, posypać pozostałym parmezanem. Delikatnie przycisnąć dłonią całą lasagne aby płaty makaronu dobrze pokryły się sosem.
    7. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut w 200 C. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na co najmniej 10 minut a następnie podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis