Tarta morelowa

    Tarta morelowa

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Niebiańsko pyszna tarta morelowa, doskonała ze słodkimi świeżymi owocami. Całkiem łatwa, a wygląda pięknie w formie na tartę z karbowanym brzegiem. Migdały nie są obowiązkowym składnikiem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 380 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 250 g masła
    • 220 g drobnego cukru
    • 4 jajka
    • 800 g moreli, przekrojonych na pół i bez pestek
    • 1-2 garście migdałów w płatkach
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, mleko i jajka należy więc wyciągnąć z lodówki co najmniej 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 C; wysmarować masłem i posypać lekko mąką 23 cm formę do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicę.
    3. Przesiać razem mąkę proszek do pieczenia i sól.
    4. Masło o temperaturze pokojowej ucierać z cukrem przez kilka minut aż powstanie kremowa masa.
    5. Dodać jajka po jednym na raz, za każdym razem upewniając się, że poprzednie zostało już dobrze wymieszane z masą.
    6. Dodać mieszaninę z mąką do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką. Powstałe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie formy, formując brzegi na wysokość 1-2cm.
    7. Na cieście ułożyć połówki moreli (skórką do dołu). Posypać migdałami.
    8. Piec przez około 1 godzinę w 190 C.
    9. Odstawić tartę by ostygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis