Placek z semoliny z morelami i orzechami laskowymi

    Placek z semoliny z morelami i orzechami laskowymi

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Piekę to ciasto używając świeżych moreli, ale można też użyć moreli z puszki jeśli sezon na świeże minął (może ktoś z was spróbuje z morelami z puszki i opowie nam jak wyszło?). Przygotowanie orzechów kandyzowanych samodzielnie jest bardzo proste, a dodanie ich do ciasta sprawia, że jest jeszcze cudowniejsze.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 60 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
    • 340 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szczypta soli
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 6 jajek
    • 100 g mąki pszennej
    • 180 g drobnej semoliny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 500 g moreli, przekrojonych na pół i bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. Na suchej patelni na średnim ogniu uprażyć orzechy, aż zaczną uwalniać wyczuwalny orzechowy aromat, mieszając cały czas aby się nie przypaliły. Posypać orzechy 40 g cukru i kontynuować prażenie, stale mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3. 300 g cukru zmiksować z aromatem waniliowym i masłem na lekką, kremową masę. Dodać sól i skórkę cytrynową. Dodać jajka, po jednym na raz, miksując dobrze po każdym dodaniu.
    4. Wymieszać mąkę pszenną z semoliną i proszkiem do pieczenia; wmieszać do mieszaniny z masłem.
    5. Połowę ciasta wylać do tortownicy. Na cieście ułożyć połówki moreli jedna obok drugiej i posypać kandyzowanymi orzechami. Wylać resztę ciasta na wierzch i wygładzić.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 70 minut aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się na wierzchu, należy je przykryć luźno folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić nie wyjmując z tortownicy, aby ostygło całkowicie. Odciąć nożem wzdłuż brzegów tortownicy, a następnie zdjąć brzeg tortownicy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis