Muffiny morelowe

    Muffiny morelowe

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ostatnio musiałam upiec muffiny, a nie miałam w domu żadnych owoców, więc użyłam suszonych moreli. Całkiem nieoczekiwanie rezultat był wspaniały, więc chcę się podzielić swoim przepisem z całym światem :-)

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 10-12 suszonych moreli
    • 140 g mąki pszennej
    • 140 g mąki pełnoziarnistej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta mielonego imbiru
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 50 ml oleju roślinnego
    • 80 g miodu
    • 350 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Formę do pieczenia muffinów wyłożyć specjalnymi papierkami.
    2. Suszone morele umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Drobno posiekać.
    3. W misce wymieszać mąkę pszenną z pełnoziarnistą oraz z proszkiem do pieczenia, solą i mielonym imbirem.
    4. W drugiej misce wymieszać jajko z olejem roślinnym, miodem i mlekiem. Dodać tę mieszaninę do suchych składników i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza i ciasto nie będzie miało grudek.
    5. Dodać morele, wymieszać ciasto dokładnie łyżką, a następnie nakładać ciasto łyżką do foremek. Piec 20 minut, do czasu aż wykałaczka wetknięta w środek muffinów wychodzi czysta, a babeczki są z wierzchu złotobrązowe.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis