Tostones (smażone rajskie banany)

    Tostones (smażone rajskie banany)

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 113 osób

    Portorykański dodatek do potraw, który w naszej rodzinie zwykle jemy z ryżem i fasolą. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 475 ml (2 szkl.) oleju roślinnego
    • 3 banany rajskie, obrane i pokrojone na dwucentymetrowe plasterki
    • 1/2 łyżeczki soli do smaku
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W ciężkiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Włożyć do oleju kilka plasterków banana i smażyć, aż nabiorą jasnozłotego koloru, około 3 minut. Odsączyć na papierowym ręczniku. To samo powtórzyć dla reszty plasterków.
    2. Gdy plastry są jeszcze ciepłe, wkładać po jednym między dwa arkusze woskowanego papieru i spłaszczać ręką do grubości 0,5 cm. Ponownie włożyć spłaszczone plastry na patelnię i kontynuować smażenie, aż staną się złote. Odsączyć na papierowym ręczniku i doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis