Ciasteczka z dżemem morelowym

    Ciasteczka z dżemem morelowym

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te maślane ciasteczka są doskonałe w okresie Świąt. Mają smak podobny do pierniczków i najlepiej smakują jeśli mają kształt serduszek i są przełożone dżemem morelowym. Mogą jednak mieć różne inne kształty.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 100 g zimnego masła lub margaryny
    • 50 g ciemnobrązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 100 g zmielonych orzechów laskowych
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    • dżem morelowy do nadzienia
    • polewa czekoladowa do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do miski robota kuchennego włożyć masło, dodać cukier, jajko, aromat waniliowy, orzechy, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    2. Nagrzać piekarnik do 180 C.
    3. Rozwałkować cienko ciasto i wyciąć foremką kształty serduszek (lub inne dowolne kształty).
    4. Dżem morelowy przetrzeć przez sitko. Posmarować niewielką ilością dżemu po wierzchu połowy ciastek. Przykryć drugim ciastkiem tworząc składańca.
    5. Przełożyć złożone ciastka na blachę do pieczenia ciastek i piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut. Lekko przestudzić, a następnie dekorować polewą czekoladową (opcjonalnie).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - 20 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis