Keks z orzeszkami pekan i morelami

    Keks z orzeszkami pekan i morelami

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszny, łatwy keks z suszonymi morelami i orzeszkami pekan. Moi znajomi mówią, że ten keks uzależnia i wszyscy zawsze proszą mnie o przepis na niego. Smakuje na podwieczorek tak samo jak o każdej innej porze!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 jajko, roztrzepane
    • 175 g cukru
    • 25 g masła, stopionego
    • 225 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczka soli
    • 170 ml soku pomarańczowego
    • 115 g drobno posiekanych orzechów pekan
    • 175 g suszonych moreli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do keksu posmarować tłuszczem.
    2. Jajko roztrzepać z cukrem na puszystą masę. Wmieszać masło. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę i przesiać do mieszaniny z jajkami. Dodać sok pomarańczowy i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę.
    3. Porządnie umyć morele (jeśli są bardzo suche namoczyć na kilka minut w wodzie) i drobno posiekać. Wmieszać wraz z orzeszkami pekan do ciasta.
    4. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli keks za bardzo się rumieni można go luźno przykryć folią aluminiową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis