Tiramisu jabłkowe

    Tiramisu jabłkowe

    1polubienie
    4godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten deser inspirowany włoskim tiramisu różni się jednak znacznie od klasycznej wersji. Biszkopty są maczane w likierze Cointreau i są przekładane warstwami bitej śmietany i musu jabłkowego. Dla najlepszych rezultatów należy użyć musu jabłkowego domowej roboty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • biszkopty kocie języczki - ile potrzeba
    • 100 ml mleka
    • 6-8 łyżek likieru Cointreau (lub innego likieru pomarańczowego)
    • 500 g musu jabłkowego wysokiej jakości
    • 250 ml śmietany kremówki (48%)
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 (10g) opakowanie stabilizatora do bitej śmietany np. śmietan-fix Dr. Oetker
    • gorzkie kakao do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W prostokątnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów.
    2. Wymieszać mleko z Cointreau. Połową tej mieszaniny skropić warstwę biszkoptów. Przykryć połową musu jabłkowego.
    3. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na mus jabłkowy.
    4. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i powtórzyć warstwę musu jabłkowego a następnie bitej śmietany.
    5. Na koniec posypać kakao i chłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis