Jabłecznik z serem i kruszonką

    Jabłecznik z serem i kruszonką

    9polubień
    2godz.


    Zrobione przez 11 osób

    Ten placek jest połączeniem sernika i jabłecznika z kruszonką na wierzchu. Czegóż więcej można chcieć? Ciasto na zewnątrz, a w środku nadzienie ze słodkim serem białym i jabłkami.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 300 g maki pszennej
    • 150 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • aromat rumowy
    • Nadzienie
    • 500 g białego sera na sernik
    • 30 g masła, stopionego
    • 2 łyżki cukru
    • 5-7 jabłek
    • Kruszonka
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę z masłem, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym wyrobić na ciasto. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Przygotować nadzienie: w misce wymieszać twaróg z cukrem i masłem na gładką masę. Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
    4. Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, a następnie wmieszać stopione masło.
    5. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować schłodzone ciasto. Rozłożyć je w przygotowanej blasze.
    6. Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć jabłkami i posypać mieszaniną na kruszonkę.
    7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis