Amerykańskie naleśniki z jabłkami

    Amerykańskie naleśniki z jabłkami

    24polubienia
    25min.


    Zrobione przez 87 osób

    Szybki przepis na amerykańskie naleśniki (pancakes) które przypominają polskie racuchy. Zamiast jabłek można użyć innych owoców - na przykład z gruszkami będą wyśmienite! Podawać oprószone cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 jajka
    • 750 ml mleka
    • szczypta soli
    • 80 g cukru
    • 400 g lekkiej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej)
    • 2-3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie słupki
    • masło do smażenia
    • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jajka, mleko, sól, cukier i mąkę zmiksować na gładkie ciasto. Dodać pokrojone jabłka.
    2. W średniej patelni rozgrzać nieco masła na średnim ogniu i wlać około 4 łyżki ciasta. Obracać patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie. Smażyć na średnim lub dużym ogniu aż brzegi zaczną się rumienić i obsychać. Odwrócić naleśnik za pomocą dużej przykrywki lub łopatką i smażyć na drugiej stronie na złoty kolor.
    3. Trzymać usmażone naleśniki w cieple. Powtórzyć procedurę z pozostałym ciastem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    GrażynaSkorupińskaBorowiak
    13

    PRZEPIS ŁATWY I SZYBKI RACUCHY PYSZNE - 28 lis 2013

    MartaMirecka
    autor:
    6

    - - 24 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis