Amerykańskie naleśniki z jabłkami

  • 12polubień
  • 25min.

Szybki przepis na amerykańskie naleśniki (pancakes) które przypominają polskie racuchy. Zamiast jabłek można użyć innych owoców - na przykład z gruszkami będą wyśmienite! Podawać oprószone cukrem pudrem.

Hanni

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 jajka
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 400 g lekkiej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 2-3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie słupki
  • masło do smażenia
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Jajka, mleko, sól i cukier zmiksować na gładkie ciasto. Dodać pokrojone jabłka.
  2. W średniej patelni rozgrzać nieco masła na średnim ogniu i wlać około 4 łyżki ciasta. Obracać patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie. Smażyć na średnim lub dużym ogniu aż brzegi zaczną się rumienić i obsychać. Odwrócić naleśnik za pomocą dużej przykrywki lub łopatką i smażyć na drugiej stronie na złoty kolor.
  3. Trzymać usmażone naleśniki w cieple. Powtórzyć procedurę z pozostałym ciastem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

GrażynaSkorupińskaBorowiak
4

PRZEPIS ŁATWY I SZYBKI RACUCHY PYSZNE - 28 lis 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie