Mus jabłkowy

    Mus jabłkowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.27min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten lekki mus jabłkowy można użyć do kompotu jagodowego lub sosu wieloowocowego, ale jest też pyszny taki, jaki jest.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 140 g cukru kryształu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • sok z 1 cytryny
    • 250 ml soku jabłkowego
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.27min. 

    1. Żółtka utrzeć z 120 g cukru i aromatu waniliowego na lekką i kremową masę. Dodać sok cytrynowy.
    2. W małym rondelku podgrzać sok jabłkowy na bardzo małym ogniu. Zdjąć rondelek z ognia i stopniowo dodawać żelatynę, mieszając energicznie aż cała żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawić rondelek w chłodne miejsce na 10 minut aż mieszanina zacznie gęstnieć.
    3. Białka ubić z pozostałym cukrem i solą na sztywno.
    4. Mieszaninę z jabłkami i żelatyną wmieszać do masy żółtkowej. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość łyżką. Chłodzić aby mus się ściął.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis