Jabłkowe muffiny z kruszonką

    Jabłkowe muffiny z kruszonką

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Moje dzieciaki uwielbiają te muffiny bo mają wrażenie, jakby jadły jabłka i kruszonkę na śniadanie! Są wspaniale wilgotne i smakują wyjątkowo zwłaszcza podczas jesiennych śniadań lub podwieczorków.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 duże jajka
    • 240 ml kwaśnej śmietany
    • 60 g masła, stopionego
    • 1 duże jabłko - obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • Kruszonka
    • 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
    • 40 g maki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    • 30 g zimnego masła, posiekanego nożem
    • 1/4 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Do foremki do pieczenia muffinów włożyć papierowe foremki.
    2. wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i solą.
    3. Roztrzepać jajka w misce i wmieszać do nich kwaśną śmietanę i masło.
    4. Pokrojone jabłko dodać do mieszaniny z mąką i wymieszać. Dodać mieszaninę z jajkami. Wymieszać wszystko łyżką aż mąka dobrze zawilgnie (może pozostać kilka suchych plamek). Wlać ciasto do przygotowanych foremek.
    5. Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać palcami pocierając w rękach, a następnie posypać po wierzchu muffinów. Piec przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku lub do czasu gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Gotowe muffiny ostudzić całkowicie na metalowej kratce.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis