Jabłecznik cynamonowy

    Jabłecznik cynamonowy

    4polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 14 osób

    Prosty i pyszny jabłecznik w stylu amerykańskiego "apple pie". Smakuje wspaniale zwłaszcza z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi, podany na ciepło.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 22 cm

    • 300 g mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 150 g masła pokrojonego w kostkę
    • 1 jajko
    • 4-5 jabłek
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 100 g cukru z cukrem waniliowym i solą. Dodać masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę lub przez noc.
    2. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie drobno posiekać nożem albo w robocie kuchennym. W miseczce wymieszać 2 łyżki cukru z cynamonem, a następnie dodać to do jabłek i wymieszać, żeby się dobrze pokryły (w zależności od tego jak słodkie są jabłka można użyć więcej lub mniej mieszanki cynamonu z cukrem).
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować masłem tortownicę.
    4. Dno i brzegi tortownicy wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować na kształt koła. Koło z ciasta położyć na wierzchu jabłek, sklejając ciasto z brzegami. Jeśli zostało jeszcze trochę ciasta można z niego zrobić wzorki dekorujące wierzch placka.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 30-40 minut.
    6. Przestudzić lekko ciasto. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis