Chutney jabłkowy z tymiankiem

    Chutney jabłkowy z tymiankiem

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepyszny chutney, który wyjątkowo dobrze pasuje do wieprzowiny i innych pieczonych mięs. Możesz zrobić ten sos zawczasu, a później przechowywać go w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 duże jabłka, obrane i drobno posiekane
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 50 g drobnego cukru
    • 2 łyżki sznapsa jabłkowego (wódki jabłkowej) lub Calvados
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W małym rondelku o grubym dnie wymieszać jabłka z tymiankiem, liściem laurowym, cukrem, sznapsem i octem jabłkowym.
    2. Delikatnie gotować przez 1 godzinę do 75 minut, pod częściowym przykryciem, aż sos zgęstnieje stanie się lepki. Od czasu do czasu mieszać.
    3. Doprawić do smaku solą. Wyjąć liść laurowy i podawać na gorąco lub na ciepło.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis