Jabłecznik z kokosem

Ten placek jest lekki, bardzo owocowy i pyszny. Na wierzchu biszkopta znajdują się jabłka i cienka warstwa galaretki z wiórkami kokosowymi. Pyszny z bitą śmietaną jako deser lub podwieczorek.

Claudia_Meilinger

Składniki

ilość porcji: 12 

  • Biszkopt
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 szklanka białego wina lub soku jabłkowego
  • Wierzch
  • 1/2 opakowania czerwonej galaretki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Dekoracja
  • bita śmietana

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

  1. Ubić białka na sztywno. Żółtka zmiksować z wodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rum i sok z cytryny, a następnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę. Wylać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie obrać i drobno posiekać jabłka. Włożyć do rondelka i gotować z cukrem i białym winem (lub sokiem jabłkowym) na małym ogniu aż zmiękną i zaczną się rozgotowywać.
  4. Przestudzić masę jabłkową, a następnie wylać ja na upieczony biszkopt.
  5. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, wymieszać z kokosem i wylać niewielką ilość na wierzch masy jabłkowej (warstwa galaretki ma być dość cienka). Chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a następnie wyjąć z tortownicy.
  6. Na koniec udekorować bitą śmietaną.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie