Jabłecznik z kokosem

    Jabłecznik z kokosem

    Zapisz do ulubionych
    4godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten placek jest lekki, bardzo owocowy i pyszny. Na wierzchu biszkopta znajdują się jabłka i cienka warstwa galaretki z wiórkami kokosowymi. Pyszny z bitą śmietaną jako deser lub podwieczorek.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 2 białka
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki ciepłej wody
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka rumu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 60 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 1 kg jabłek
    • 200 g drobnego cukru
    • 1 szklanka białego wina lub soku jabłkowego
    • Wierzch
    • 1/2 opakowania czerwonej galaretki
    • 100 g wiórków kokosowych
    • Dekoracja
    • bita śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Ubić białka na sztywno. Żółtka zmiksować z wodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rum i sok z cytryny, a następnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę. Wylać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
    3. W międzyczasie obrać i drobno posiekać jabłka. Włożyć do rondelka i gotować z cukrem i białym winem (lub sokiem jabłkowym) na małym ogniu aż zmiękną i zaczną się rozgotowywać.
    4. Przestudzić masę jabłkową, a następnie wylać ja na upieczony biszkopt.
    5. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, wymieszać z kokosem i wylać niewielką ilość na wierzch masy jabłkowej (warstwa galaretki ma być dość cienka). Chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a następnie wyjąć z tortownicy.
    6. Na koniec udekorować bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis