Jabłecznik Sophie

    Jabłecznik Sophie

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 15 osób

    Pyszny placek z jabłkami, który można bardzo szybko przygotować. Jabłka i rodzynki są tu zapieczone na wierzchu pysznego biszkoptu. Doskonale smakuje ze świeżą bitą śmietaną, śmietaną kremówką lub z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 200 g masła
    • 200 g drobnego cukru
    • 375 g mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1 organiczna cytryna, zetrzeć skórkę, a z cytryny wycisnąć sok
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 1,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • rodzynki (opcjonalnie)
    • masło do posmarowania blachy i ciasta
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wysmarować masłem blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową i wmieszać to do utartego masła, dodając co jakiś czas po trochu roztrzepanych jajek i cały czas miksując.
    3. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, skropić sokiem z cytryny i posypać rodzynkami.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Upieczone ciasto posmarować stopionym masłem i oprószyć cukrem pudrem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis