Mus pigwowo-jabłkowy

    Mus pigwowo-jabłkowy

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 15 osób

    Pigwa jest naprawdę gorzkim owocem kiedy jest jeszcze niedojrzała, ale podczas gotowania staje się cudownie słodka. W połączeniu z jabłkami smakuje fantastycznie, a ten mus jest wyśmienitym akompaniamentem dla pieczeni wołowej, pieczonego indyka lub kaczki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g owoców pigwy - obranych i bardzo drobno posiekanych
    • sok z 1/2 cytryny
    • 500 g jabłek - obranych i bardzo drobno posiekanych
    • 125 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku umieścić pigwę, dolać sok owocowy i 500 ml wody, a następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i delikatnie gotować na małym ogniu przez 8-10 minut.
    2. Dodać jabłka i cukier, i gotować jeszcze przez 10-15 minut aż owoce będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.
    3. Podgrzać słoiki w piekarniku.
    4. Pulpę owocową przełożyć z powrotem do garnka i ponownie podgrzać, stale mieszając. Przelać bezpośrednio do ciepłych, sterylnych słoików i zakręcić je.
    5. Na dnie głębokiego garnka ułożyć ściereczkę, włożyć słoiki i zalać je wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i delikatnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.
    6. Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.

    Wskazówka

    Podczas obierania i krojenia pigwy najlepiej włożyć ją do dużej miski z wodą i odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu owoce nie ściemnieją.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis