Jabłecznik z orzechami

    Jabłecznik z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smakowicie wilgotne ciasto, pełne jabłek i orzechów. Na wierzchu udekorowane polewą i płatkami migdałowymi. Smakuje równie pysznie bez dekoracji, oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • Ciasto
    • 4 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 łyżki rumu
    • 200 g masła
    • 200 g drobnego cukru
    • 4 jajka
    • 125 g zmielonych orzechów włoskich
    • 2 łyzki gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 200 g cukru pudru
    • 2 łyżki rumu
    • sok z cytryny, ile będzie trzeba
    • 2 łyżki płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wymieszać jabłka z rumem i cukrem waniliowym; odstawić na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę.
    3. Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać jajka po jednym na raz, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
    4. Wmieszać orzechy, kakao i cynamon. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać po łyżce na raz do mieszaniny z masłem, dobrze mieszając łyżką po każdym dodaniu. Na koniec dodać jabłka i wymieszać całość łyżką.
    5. Przelać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Ostudzić na metalowej kratce.
    6. Polewa: Wymieszać cukier z rumem, 1-2 łyżkami ciepłej wody i taką ilością soku cytrynowego, aby powstał dość rzadki lukier. Posmarować nim ostudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis