Ciasto cytrynowe Antona

    Ciasto cytrynowe Antona

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Uwielbiam cytrynę, a to ciasto cytrynowe jest baaardzo soczyste! Jeśli chcesz, możesz upiec spód w tortownicy i zrobić tort cytrynowy. Jednak myślę, że ciasto pokrojone na niewielkie kawałki jest i tak bardzo bogate, więc kawałek tortu to już byłoby za wiele dobrego. Wymogiem koniecznym jest użycie świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub ewentualnie z limonki)!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 200 g mąki pszennej
    • 30 g drobnego cukru
    • 150 g zimnego masła
    • 6 jajek
    • 575 g cukru
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 250 ml świeżego soku z cytryny
    • 75 g mąki pszennej, przesianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    2. Do miski robota kuchennego włożyć 200 g mąki, cukier i masło i miksować aż powstaną dość duże grudki. Zeskrobać resztę mieszaniny ze ścianek miski tak, aby całe ciasto było równo wymieszane.
    3. Wyłożyć ciasto do prostokątnego naczynia do pieczenia, formując palcami brzeg na wysokość 2 cm. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
    4. W międzyczasie zmiksować jajka z cukrem, skórką cytrynową i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać przesiane 75g maki (musi być przesiana, żeby nie powstawały grudki!) i miksować jeszcze przez 1 minutę.
    5. Upieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 C.
    6. Nadzienie cytrynowe wylać na upieczony spód i piec przez 35 minut. Przed pokrojeniem na kawałki całkowicie ostudzić. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis